Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 11:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi
Twarz do bicia
10 czerwca 2014, 11:58Naukowcy z University of Utah przekonują, że twarze naszych męskich przodków, szczególnie australopiteków, ewoluowały, by zminimalizować urazy wywoływane uderzeniami w czasie walki.
Tłuszcze z ryb wydają się zapobiegać psychozom
18 listopada 2014, 07:45Siedem lat temu grupa młodych ludzi z grupy wysokiego ryzyka chorób psychicznych skończyła zażywać tabletki ze skoncentrowanym olejem rybim zawierającym kwasy omega-3. Dziś większość z nich pozostaje zdrowa.
Inteligentny bandaż wykrywa odleżyny, zanim staną się widoczne
17 marca 2015, 12:32Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego opracowali bandaż z elastyczną elektroniką, który wykrywa uszkodzenia tkanek w wyniku odleżyn, zanim jeszcze są one widoczne dla ludzkiego oka.
Trening przedziałowy o wysokiej intensywności dobry dla kobiet z RZS
31 lipca 2015, 10:57Choć brzmi to antyintuicyjnie, trening o dużej intensywności zmniejsza stan zapalny u kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).
Zakażenie glistą ludzką sprzyja dzietności kobiet
24 listopada 2015, 07:15Zakażenie glistą ludzką (Ascaris lumbricoides) zwiększa płodność kobiet.
Pacjenci z czerniakiem często mają mało pieprzyków
3 marca 2016, 11:00Badania naukowców ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda pokazują, że wielu pacjentów z czerniakiem złośliwym ma niewiele pieprzyków/znamion.
Od krowiego szczęścia zależy ilość wapnia
15 lipca 2016, 11:59Codzienne kroplówki z prekursorem serotoniny prowadziły do wzrostu poziomu wapnia we krwi krów rasy holsztyno-fryzyjskiej oraz w mleku krów rasy Jersey, które dopiero urodziły.
Ryzyko cukrzycy ciążowej rośnie przy poczęciu zimą
17 listopada 2016, 12:54Poczęcie zimą zwiększa ryzyko cukrzycy ciężarnej.
Ludzie z grupą krwi inną niż 0 bardziej zagrożeni zawałem i udarem
2 maja 2017, 10:45Osoby z grupą krwi inną niż 0 są nieco bardziej zagrożone zawałem serca i udarem. Naukowcy wyjaśniają, że jest to spowodowane wyższym poziomem białka odpowiadającego za krzepnięcie.